Thursday, July 23, 2009

today is my first ever blog

salam perkenalan kepada sapa2 yg sudi melayari blog aku yg teramatlah amatur,daif, dan sekutunya...
now,where i should start?
myself story?life?studies?carrier?
hah,lantak la,aku punya blog..suka ati aku citer pasal ape..hehehe
k la,aku citer pasal diri aku dulu,siapakah aku,asal mana?
korang kalo tak nak dgr tutup telinga,but your eyes still open,isn't it?
hahaha,sj lawak bodoh...
name gue hidayat,just call me hidayat..hehehe
tak la,you guys out there call me anything, i dont care,
simplest is better for me..
currently still studies at UiTM, in Degree in Forensic Analysis..
emm.yes now i'm in the last sem,
still figured out what is the next action after this,,
emm,apa lg erk..hah,lahir taun 1986,hometown johor bahru..
sapa2 nak dtg jb tu give me a call..

ok,sbg amatur blogger,
ari ni aku citer,benda yg aku dah lalui sblm,
mana tau bleh jd pedoman ke,dibukukan pastu jadi silibus sekolah kebangsaan ke?
whose know?;P

alkisah:
APSAL PANDANG?
ni time masa aku nak balik s.a utk praktical...baru lagi ni..
time tu aku nak tunggu bus express,oleh krn terlampau mengada2 n sgt excited sgt la kononnya nak blk aku dtg over an 1 hour kat stesen bus..
pergh,...time tu jalan mcm kerek je,ye la time tu aku wat rambut baru,botak..hehe ala2 mawi skit,tp aku xsuka mawi,cuma rambut aku mmg cpt tumbuh mcm rumput2 diladang lembu..
so,kerek la gua time...
pastu aku pelik..
pelik btl.........
kenapa aku berasa pelik..........
ramai plak usha2 aku..
heh,mula la ku perasan nak mampus,hidung pun kembang kempis dgn laju seiring dgn degupan jantung..
wow,aku hensem ke dgn penampilan baru?tp time aku wat kerek je,ala dah biasa,dulu pun slalu je org usha aku..hahaha
lelaki,perempuan,org tua,kanak2,bayi2,pekerja pam minyak,bangla smua memandang aku seolah2 mereka teruja dgn aku..
hei,ingat aku artis ke?
bukan..aku bukan artis..
hanya seorang rakyat jelata....
pastu lepas tu,bus yg ditunggu sampai gak
rs nk terajang,melayang,telanjang kat bus tu pun ada gak..lmbt sgt..
lalu aku pun dgn penuh adat kemelayuan bertatih untuk masuk ke dalam bus..
aku cari seat aku..
hah tu dia,aku pun menghempaskan punggung aku kat kerusi yg tak berapa nak empuk tu...rasanya kena rebus dulu kot baru empuk..
sementara bus ni nak tunggu penuh dgn penuh dgn penumpang,aku alihkan pandangan sekitar dlm bus tu,mana tau jumpa member ke?
then, adala mak cik ni duk sblh aku,aku rasa dia study lagi,bgs2 org2 tua yg bersemangat,,
rajin tu membaca law note..aku tau nota law,sbb dia baca kes2 pp v defendent..lbh kurg la..aku pun ada ambik law..
so masa dlm bus tu,,
aku perasan gak mak cik ni jeling2 sampai juling..
dlm hati aku,apehal?
hehe..kerek tul aku..kah2
pastu aku pun sandar kat kerusi bus,
then aku nampak sesuatu tersembul melalui celah2 kelengkang aku..
apa tu..
YA ALLAH...ada butang lupa aku nak butangkan kan sluar jean aku ni..
nasib baik aku pakai spender..
merah beb muka aku..
aku wat duduk secara menegak agar baju aku dpt menutup tmpt kejadian..aku wat2 pandang kat tingkap bus sambil baju aku ditarik-tarik menutup tmpt kejadiann..
aduh,bila aku nak butangkan balik ni?bus baru je bergerak..tunggu mak cik ni tido,
tp mak cik sblh aku ni rajin nak mampus,study je...tak berkelip2 mata dia pandang nota dia..
eh,penat la bdn aku duduk menegak ni..
terpaksalah oden tunggu utk bus ni berhenti...
kira2 1 an half hour,bus ni berhenti gak..
alhamdulilah...
berhenti gak..
but makcik ni pula tak berhenti2 study..
ada final ke mak cik?
plak tu,dia tak turun2..
bila masa lg aku nak btl2 benda yg tersembul ni..
last2 aku nekad nak betulkan jgk..mampusla..
nasib la apa org nak kata...
malu kat org dlm bus je...drpd malu sampai s.a, xpsal2 masuk kosmo..
bila aku nak kerahkan kudrat aku ni nak betulkan tmpt kejadian,
tiba2 mak cik ni bersuara..
"dik,mak cik nak turun jap,bleh jg kan nota makcik ni,jgn kasi org bc note mak cik ni,..mak cik tak nak bocorkan soalan ni,mcm adik bocorkan sluar adik."ujar beliau..(hehehe,aku tambahkan skit je,mak cik tu ckp srh jg je,sj nak sedapkan cite aku ni)
lalu hatiku pun bergetus...alhamdulilah...
then, bila mak cik tu lenggang kangkung menuruni bus,aku pun apa lagi wat la niat yg tertunda td..
akhirnya..........walaupun muka aku masih merah tp aku berjaya jgk menutupi kawasan kejadian

p/s:moral citer ni,jgn la korang perasan nak mampus bl org2 disekeliling tgk2 n usha korang,,try check what the hell is going around..

k,for this time,
wait for my next story yg merepek..
l

1 comment:

  1. Salam..nice story, nice try ber-blogging.. cerita anything happens around you, what u like,what u don't, etc...yg penting the moral of the posting.. pendek kata, muhasabah.

    dah bagus dah awak cube tukar selera muzik dari rock ke altenatif muzik yg lebih berunsur ketuhanan dan nasihat... perubahan perlu ada, walaupun beransur-ansur.. yg penting, kene usaha!

    btw, nama kite same..PETUNJUK. Moga kita sentiasa diberi petunjuk dan rahmatNya..Ameen.

    ReplyDelete